Glasstak og drivhus – Kvinner i ledelse

Siden jeg gikk med tankene om å starte eget selskap var jeg bevisst på at jeg ønsket å involvere forskjellige mennesker. Det vil være helt naturlig for meg å lete etter kvinner til styre og etter hvert i stillinger. Menn kommer litt av seg selv, damene må lokkes frem. Det er et interessant tema i seg selv. Er det slik at kvinner tillater at menn dominerer i norske styrer fordi de er passive?

Jeg leste nettopp om kule kvinner kåringen hos Minerva. Hvor Trine Lise Sundnes svarer klart ja på spørsmålet: Har vi fremdeles et glasstak i Norge? Jeg mener selv at det er viktig at vi menn er bevisste på dette. Når vi starter firmaer, når vi inviterer til styrer og når vi skal ansette i mannsdominerte yrker. Jeg kan si dette med en gang, jeg vil alltid ansette den personen som gjør best inntrykk og jeg vil alltid samarbeid med mennesker som jeg føler utfyller meg, mitt team og våre egenskaper. Kvinner trenger ikke å bli kvotert inn, kvinner trenger å ta sjansen. Egenskapene har de allerede.

Kvinner og menn er forskjellige når de søker jobb.

I løpet av min karriere har jeg sikkert ansatt tresifret antall mennesker. I perioder var jobbintervju en svært vanlig del av min hverdag. Det er en konkret forskjell jeg har bitt meg merke i.

Når menn leser en stillingsannonse hvor de matcher på 5 av 10 «krav» så søker de jobben. Jeg har hatt de som har søkt uten å matche på noen krav. Når kvinner søker på jobb, så unnlater de å søke om de føler at ett punkt ikke passer inn. Det er også greit å være klar over at svært mange jobbannonser søker etter supermennesker som ikke finnes. Nesten ingen har full pott på alt.

Når menn er på jobbintervju er de helt overbeviste om at de har noe å bidra med. Når kvinnene kommer på jobbintervju har de mer et «håp» om at de har noe å bidra med.

I den virkelige verden har kvinner mulighet til å parkere oss menn om dere bare tar sjansen. I jobbsøknader vil dere nesten på autopilot slå ut 80 % av mannlige søkere – om dere bare tør å søke.

Når det gjelder jobbintervju vil 80 % av menn selge seg bedre enn det en kvinne klarer. Det er en annen sikkerhet. En mann vil si: «Denne bilen er verdens raskeste» der en kvinne vil si: «Jo jeg føler at bilen er rask, men vet ikke om den er raskest» – For oss som intervjuer vet vi jo at det er det siste svaret som er mest riktig, men for all del ta med litt mer selvtillit og halve jobben er gjort.

Første trinnet på stigen igjennom glasstaket starter med å søke på de jobbene du kan vokse i. Så skal vi som er der sørge for at glasstaket er et drivhus til du kommer igjennom.

Utvidelse av styret

Etter å ha startet eget firma nå ved nyttår så har jeg vært veldig bevisst på at jeg ønsker å ha gode mennesker rundt meg. Det har hele tiden vært i mine planer å ha flere styremedlemmer. Nå har jeg ikke startet jaktsesongen for fullt ennå, men innså fort at det kanskje er lettere å få med menn enn kvinner. Men etter en tilfeldig twittermelding tidligere i uken så har jeg skjønt at jeg må være enda mer bevisst i jakten på kvinner. For når jakten starter og jeg går ut og sier at jeg søker styremedlemmer så vil menn kaste seg på, selv de helt uten styreerfaring. Det er her kvinner har noe å lære, man må ikke ha erfaringen, man må vise interessen, erfaringen kommer etterpå.

For meg er det lett å se bare på kompetansen, det er lett å bare se på de som kommer forbi – det er derfor jeg har valgt å være ekstra bevisst i å finne ei som kan berike mitt styre med sin kompetanse.

Det er vår plikt som forretningsmenn

Ja, jeg brukte «forretningsmenn» bevisst, mest for å legge trykk på forretning og essensen av konseptet. For flere undersøkelser de siste årene viser at selskaper med kvinner ved roret eller i ledelsen har bedre resultater enn «gubbeklubber» – som mann og som grunder så ønsker jeg det samme som alle andre som etablerer – jeg ønsker resultater og jeg ønsker de beste resultatene. Som mann og grunder er det da opplagt at veien dit går igjennom kvinnelige og mannlige sparringspartnere.

Jeg liker alltid å sammenligne med fotballens verden, det er så mange fine metaforer man kan dra inn i arbeidslivet og jeg fant en her også. Man skaper ikke et vinnerlag med bare venstrebacker, variasjon må til for å sette sammen vinnerteam, og når «visdommen» fra nyere undersøkelser viser at kvinner er med på å skape vinnerlagene så skal de selvsagt involveres om de gjemmer seg eller ei. – når man driver forretning så er det vinnerlag man vil ha.

La oss være vekstgartnere

Om Trine Lise Sundnes har rett i at det fortsatt finnes et glasstak så skal det lite til for å gjøre det om til drivhus. Det å gi rom for mennesker til å vokse er kanskje den viktigste lederoppgaven som er, uavhengig av hvilket kromosom som vant eggeløpet.